Wie

Ik ben Joost, eigenaar en oprichter van stadsimkerij Bijmegen. Mensen vragen wel eens “Hoe ben je erop gekomen om imker te worden?” Nou dat zit zo:

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in biologie en de natuur. Mijn biologieleraar op de middelbare school vertelde altijd vol passie en enthousiasme over ecosystemen en voedselketens op deze wereld. Hoe alles in balans wordt gehouden door moeder natuur fascineert mij enorm. Ik kijk veel natuurdocumentaires en vooral de samenwerking tussen planten en insecten vind ik geweldig. De wonderlijke manieren waarop planten insecten kunnen ‘verleiden’ om zich voort te kunnen planten is werkelijk geniaal! Nadat ik de documentaire over honingbijen “More than Honey” had gezien, wist ik het, ik wil bijen gaan houden.

Hoe mooi zou het zijn om heel Nijmegen van lokale honing te kunnen voorzien.

Ik woon op 7 hoog vlakbij het centrum van Nijmegen en als ik op mijn balkon sta, kijk ik over de mooie stad Nijmegen en zie ik vooral veel groen. De vele parken, straten en lanen waarlangs oude bomen zoals beuken, eiken, kastanje en lindes in de zomer volop in bloei staan. Ook zie ik veel platte bitumen daken die onbenut zijn, en in mijn hoofd zag ik op deze daken hier en daar al een bijenkastje staan. Hoe gaaf zou het zijn om lokale honing te produceren zodat elke Nijmegenaar kan genieten van echte Nijmeegse stadshoning!

Nu enkele jaren later heeft Stadsimkerij Bijmegen ongeveer 35 bijenvolken in en rondom het centrum van Nijmegen. Het is ontzettend leuk om te doen en bovendien goed voor de biodiversiteit en duurzaamheid van de stad. Door het belang van bijen over te brengen en Nijmeegse stadshoning via de webshop en lokale ondernemers aan te bieden, kan ik iedereen laten genieten van (h)eerlijke honing uit eigen stad en hoop ze daarmee ook iets bewuster te maken hoe belangrijk deze beestjes zijn voor onze omgeving.