Waarom bijen

De bij is misschien wel het belangrijkste diertje op onze aarde. Zonder bijen zouden ongeveer 40% van onze groenten en fruit niet kunnen bestaan en zou de groente en fruitafdeling er heel anders uit zien.

supemarkt

De bij wordt wereldwijd bedreigd door voornamelijk vier factoren. Door mono-agricultuur, het gebruik van pesticiden, bloemloze landschappen en parasieten (varroamijt) is de bijensterfte elk jaar tussen de 30% en 50%.

Mens en bij hebben over het algemeen ook niet zo’n goede band, terwijl ze elkaar zo hard nodig hebben! Een bij gaat dood als ze steekt, dus dit zal ze alleen maar doen als ze echt bedreigd wordt.

Bijen en wespen worden vaak met elkaar vergeleken terwijl ze heel verschillend zijn. Een wesp is snel agressief en steekt veel sneller. Een bij doet niets en steekt alleen als ze zich bedreigd voelt. Als iedereen zou weten hoe belangrijk de bij is voor de wereld zou men het beestje omarmen en wellicht zelf bijen gaan houden. Daarom moeten vooral kinderen op jonge leeftijd al kennis leren maken met dit zachtaardige vredelievende diertje.

BeebeardDoor een koningin om te hangen ontstaat er een bijenbaard. De koningin heeft zo’n aantrekkingskracht dat je zelfs bijna je hele lichaam met bijen kunt bekleden.

Een bij heeft nectar nodig uit bloemen, het liefst verschillende soorten bloemen. Door bermen en braakliggende stukken te bezaaien met zaden van drachtplanten  voor bijen is er voldoende voedsel. Bovendien ziet het er ook erg fraai uit.

Bijenhouden is leuk, makkelijk, leerzaam en inspirerend. Je staat dichtbij de natuur en als je nadenkt hoe belangrijk een bij is voor het ecosysteem van deze wereld, geeft het je ontzettend veel voldoening. Bovendien is het fascinerend om te zien dat elke bij een eigen taak heeft en hoe een bijenvolk zich ontwikkeld en aanpast aan moeder natuur

Kortom, het is dus ontzettend belangrijk dat we bijen om ons heen blijven houden en initiatieven die de bij promoten te steunen.