Waarom bijen?

De bij wordt wereldwijd bedreigd met uitsterven door verschillende factoren. Door de monocultuur in de landbouw, het zaai en maai beleid van lokale gemeenten, gebruik van pesticiden, bloemloze landschappen en parasieten (varroamijt) is de bijensterfte elk jaar tussen de 20% en 50%.

Maar liefst 80% van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. 

De bij is daarom misschien wel het belangrijkste diertje op onze aarde. Bijen zorgen voor bestuiving van gewassen die zich hierdoor voort kunnen planten. Bijenvolken worden door veel telers ingezet voor de bestuiving van hun groente en fruit. Zonder bijen zou de groente en fruitafdeling er heel anders uit zien.

Met bijmegen hebben we de mogelijkheid om Nijmegen van bijen en bloemen te voorzien, Nijmegen duurzamer te maken en mensen bewust te maken van het belang van bijen. Nijmeegse stadsbijen vliegen van bloem tot bloem van de Goffert via het Kronenburgerpark naar de Ooijpolder en terug via Hazenkamp en Hees. Ze voorzien elke bloem van de stad van stuifmeel in ruil voor nectar, en dat levert heerlijke pure Nijmeegse stadshoning op!

Mens en bij hebben over het algemeen ook niet zo’n goede band, al wordt het bewustzijn en de relatie steeds beter. We hebben elkaar namelijk hard nodig! . Bijen en wespen worden vaak met elkaar vergeleken terwijl ze heel verschillend zijn. Een wesp is snel agressief en steekt veel sneller. Een bij doet niets en steekt alleen als ze zich bedreigd voelt. Als iedereen zou weten hoe belangrijk de bij is voor de wereld zou men het beestje omarmen en wellicht zelf bijen gaan houden. Daarom moeten vooral kinderen op jonge leeftijd al kennis leren maken met dit zachtaardige vredelievende diertje.